Nelekejte se zvyšování plateb za energie a zkuste udělat kroky k tomu, abyste ušetřili. Poradíme vám ověřené způsoby, jak chytře topit a přežít zimu i bez toho, aniž byste museli vyprázdnit svou peněženku. Víte, jak nejlépe ušetřit?
1) Pořiďte si krb nebo kamna
Vyděsili vás vysoké částky za energie? Pokud máte krb nebo krbová kamna máte napůl vyhráno. Ve většině případů musíte navíc řešit ještě dodávku dřeva, jeho uskladnění a následnou přípravu na topení. V krbu i v kamnech však můžete topit nejen dřevem, ale také dřevěnými briketami a peletami.
2) Topení dřevěnými briketami
Velkou výhodou při topení dřevěnými briketami je jejich skladnost a lehká manipulace. Zatopit v krbu zvládne téměř každý a není potřeba žádný speciální přístup. Ideální volbou jsou bukové dřevěné brikety, které je možné skladovat pohodlně ve sklepě nebo v garáži, ale nemusíte se bát umístit je i ven, na paletě a přikryté. Potěší vás dlouhá výhřevnost a nízká popelnatost. Nemusíte se bát, že by vám brikety zanesly komín, podobně jako je tomu například u dřeva.
3) Zkuste šetřit
Kromě úspory při topení, můžete zkusit ušetřit také za elektřinu a vodu. Hlídejte si ve svém domě, aby se zbytečně nesvítilo v místnostech, kde ani nejste. Rozmyslete si, jestli se dívat na televizi s rozsvíceným světlem nebo zda například netrávit čas společně s rodinou v jedné místnosti. Co se týče úspory vody, věděli jste, že myčkou ušetříte za vodu víc než když budete každý kousek nádobí umývat pod tekoucí vodou ve dřezu?
4) Udržujte ideální teplotu
Jakmile začnete topit, ať už zmíněným krbem, kamny nebo i dalšími způsoby vytápění, snažte se udržet konstantní teplotu. Pokud nenecháte zcela dům vychladnout, nebudete muset topit tolik. Udržujte v jednotlivých místnostech vhodnou teplotu. Nejnižší může být v ložnici, kdy je doporučeno spát třeba při 18 až 19°C. Na chodbě můžete snížit teplotu, stejně tak v technické místnosti nebo v pokoji pro hosty. Zatopte si hlavně v obytném prostoru, kde trávíte nejvíc času a nezapomínejte, že pokud vaříte a pečete, získáte dostatečné teplo na vytopení kuchyně.