Rajčata jsou v italské kuchyni hojně zastoupena. Nejen, že jsou chutná, ale také velmi zdravá. Poskytnou vám dostatek vitamínů C, E a A, které vám zejména v zimním období pomohou nastartovat imunitu. Kromě toho obsahují i vysoký obsah vlákniny a jiných prospěšných látek. V zimě však dovážená rajčata jsou vodová, bez chuti a úplně jiná, než když dozrávají na slunci na zahrádce. Výbornou alternativou jsou rajčata sušená, která neztrácí nic z chuti ani vitamínů a které si prostě musíte zamilovat.
Nechte se inspirovat na tři rychlé večeře!
Rizoto se sušenými rajčaty a rukolou
- 200 g rýže
- Sýr Gran Padano
- 2 cibule
- Olivový olej
- 100 ml suchého bílého vína
- 500 ml kuřecího vývaru
- Máslo
- 100g sušených rajčat
- Čerstvá bazalka
- 100 g čerstvé rukoly
Cibuli nakrájejte najemno, rozpalte v pánvi olivový olej a nechte ji zesklovatět. Poté přidejte rýži, kterou chvíli opékejte a poté podlijte bílým vínem. Povařte, osolte a dolévejte vývar tak, aby rýže byla zalitá. Až je hotová (cca 20 minut), přidejte máslo a nastrouhaný sýr.
Servírujte do hlubokého talíře a ozdobte natrhanou rukolou a sušenými rajčaty.
Polenta se sušenými rajčaty a volským okem
- 100g instantní kukuřičné polenty
- Černé olivy
- Česnek
- Sušená rajčata
- Čerstvá bazalka
- 1 vejce
- sůl
Připravte polentu dle návodu – do kašovité formy. Přidejte nakrájené olivy, sušená rajčata, bazalku, česnek a dochuťte. Podávejte na talíři s volským okem.
Tip: pro ozdobu můžete polentu posypat praženými dýňovými semínky.
Pomazánka se sušenými rajčaty a rozmarýnem
- 150g margarínu
- 4 ukrojené plátky másla
- 250g čerstvého kozího sýru
- Sušená rajčata
- Pepř
- Sůl
- Rozmarýn
Sušená rajčata naložte do horké vody asi na 4 minuty, až trochu nasáknout, sceďte vodu a nakrájejte je najemno. Margarín společně s máslem a kozím sýrem smícháte, přidáte rajčata, sůl, pepř a rozmarýn.
Podávejte s ciabattou nebo s grilovanou zeleninou.