Pokud vaříte, měla byste si uvědomit, že právě od kvality vašich hrnců se bude odvíjet kvalita vašeho vaření. Ani vy se jistě nechcete v kuchyni trápit s tím, že se vám bude jídlo v hrncích připalovat, či vám při práci bude překážet jejich velikost nebo omezovat materiál, ze kterého jsou vyrobeny. Věnujte proto chvilku tomuto článku, ve kterém se dozvíte, jaké hrnce ano a od jakých dát raději ruce pryč.
Materiál stojí při výběru na prvním místě
Hrnce se dnes vyrábí z mnoha různých materiálů, a proto mezi nimi najdete i podstatné cenové rozdíly.
Mezi nejčastěji používané materiály patří:
- Teflon
- Nerez
- Titan
- Litina
- Smalt
Cenově nejvýhodněji vychází smaltované nádobí. Od něho ale velkou kvalitu nečekejte. Smaltované nádobí není tak odolné jako ostatní materiály, proto se hodí spíše na občasné vaření – třeba na chalupu. Pokud nechcete dělat kompromisy mezi cenou a kvalitou, zaměřte pozornost na nerezové hrnce. Ty jsou velmi odolné, je možné je používat denně a přesto si udrží své skvělé vlastnosti. Luxusní záležitostí je litinové a titanové nádobí, počítejte zde ale s mnohem vyšší cenou.
Nechybujte ve velikosti a množství
Pokud si myslíte, že si vystačíte jen s několika hrnci, pusťte tuto myšlenku rychle z hlavy. Každé jídlo vyžaduje specifický postup, někdy je potřeba používat i více hrnců najednou. I vám bude více vyhovovat praktická sada hrnců. Při výběru si dejte pozor na velikost jednotlivých hrnců. Musí vyhovovat velikosti vašeho sporáku, a pokud máte myčku, musí se vejít i do ní. Zaměřte se také na provedení úchytek. Hrnec se vám musí dobře držet. Úchytky by neměly vstřebávat teplo.
Jak poznat kvalitu?
Kvalita vybraného nádobí se samozřejmě nejvíce projeví při provozu. Udělat si také můžete tento jednoduchý test, díky kterému odhalíte kvalitu hrnců vlastně okamžitě. A pamatujte – pokud zjistíte, že vám hrnce nevyhovují, máte právo je (stejně jako jakékoliv jiné zboží) vrátit.