Jakákoliv sezona přináší nové trendy, a ne jinak je tomu i v případě pečení sladkých dobrot. Pokud chcete držet krok a vyrazit návštěvě dech unikátním pohoštěním, vsaďte na některou z těchto novinek. Zrcadlová poleva, zdobení ze sněhových pusinek nebo neobvyklé tvary, každá z těchto variací dokáže vykouzlit absolutně nevšední zážitek na oslavě či třeba jen u odpolední kávy. Navíc nejnovější techniky a postupy, které dříve zvládali jen profesionálové, dnes můžete díky správným pomocníkům ze Světa cukrářů zkusit bez problémů i sami ve vaší kuchyni.
Lesknoucí se zdobení, které vás uchvátí
Spíše jako umělecké dílo než jídlo působí dezerty ozdobené zrcadlovou polevou. Tak jak už napovídá název této techniky, poleva na výsledném dezertu působí jako zrcadlo, odráží tedy světlo a leskne se, což působí velmi efektně. Zdobení navíc nemusí být jen jednobarevné, ale díky jednoduchému triku může být ještě více originální. „Trend zrcadlové polevy vynikne ještě víc, pokud zdobení vytvoříte z více barev – připravenou směs můžete obarvit potravinářskými gelovými barvami. Jednotlivé odstíny se do sebe budou navzájem krásně vpíjet a vytvoří lesknoucí mramorový efekt, který se řadí mezi top trendy,“ říká techniku Michal Kubíček, majitel cukrářského portálu Svět cukrářů. V případě, že si však na přípravu polevy sami netroufáte, můžete si usnadnit práci a využít již předpřipravenou směs, kterou pouze zahřejete ve vodní lázni na vámi určenou teplotu.
Skvělé pusinky a moderní zdobení
Kdo by neznal úžasné sněhové pusinky? Výtečný dezert, když vám zbydou bílky. Na jejich přípravu existuje nespočet variací, ovšem nyní se jejich využití posouvá o level výše. Lze s nimi ozdobit jakýkoliv populární dort, taková dekorace je velmi efektní a přitom na přípravu opravdu jednoduchá. „Na sněhové pusinky si připravíme vaječné bílky, které vyšleháme s cukrem do tuha. Sněhem pak naplníme trezírovací sáček opatřený řezanou zdobicí cukrářskou špičkou. Pusinky vytvarujeme na plech a sušíme je v předehřáté troubě na 120 °C asi 45 minut,“ vysvětluje Michal Kubíček ze Světa cukrářů a doplňuje ještě tip navíc. „Pokud chcete dosáhnout zajímavého efektu, vezměte si gelovou potravinářskou barvu a štěteček. Pak na vnitřní stranu sáčku před tím, než ho naplníte hmotou, namalujte čáry, barva se vám přenese do hmoty a výsledný vzhled bude skvělý.“ Jestli si můžete dovolit být při závěrečné úpravě dortu ještě více odvážní a máte rádi originální zdobení, sněhové pusinky lze na vrcholu dortu po té doplnit makronkami, čokoládovými dekoracemi či sezonním ovocem a jedlými květy.
V kurzu jsou i rozmanité tvary i miniatury
Zmenšování dezertů je v současné době velkým trendem, a to nejen kvůli šetření kalorií. Díky miniaturizaci každé sladké menu získává větší rozmanitost, lze kombinovat nejrůznější styly a člověk si tak může dopřát i více chutí. „Mezi oblíbené mini dortíčky se rozhodně řadí takzvané Cake Pops, což jsou v podstatě malé dezerty na špejli. Ty lze vytvořit z jakéhokoli oblíbeného těsta a do požadovaného tvaru vytvarovat pomocí speciálních kleští nebo pomocí lžíce. Populárními dezerty jsou také donuty, u kterých si můžeme bohatě vyhrát se zdobením, ale také muffiny nebo cupcakes, které ještě více vyniknou v originálních papírových košíčcích,“ odpovídá Michal Kubíček. Zmenšeniny klasických dortů lze udělat také do skleniček, kde je krásně vidět vrstvení jednotlivých ingrediencí. Tento druh sladkostí se vyjímá hlavně v takzvaných sweet barech, které jsou aktuálně oblíbené především na svatbách či různých oslavách.
V dnešní době lze péct také dorty a dezerty v libovolném tvaru čísel či jmen, pořídit je možné formy přímo v daném tvaru či univerzální formu s vymezovacími kusy, díky které lze vytvořit nespočet jmen i letopočtů. Moderní verzí číslicových dortů jsou takzvané nahé dorty, bez šlehačkových ozdob nebo potahovacích hmot. Ozdobou zde bývá nejčastěji chutné čerstvé sezónní ovoce.
Více podrobnějších informací i další inspiraci najdete na www.SvetCukraru.cz