Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 300 ml vlažné vody
- 20 g čerstvého droždí nebo 7 g sušeného droždí
- 2 lžičky cukru
- 1 lžička soli
- 3 lžíce oleje (slunečnicový nebo olivový)
- 1 vejce na potření
- Mák, sezam nebo kmín na posypání
Postup:
Do misky dejte droždí, přidejte cukr a trochu vlažné vody. Nechte 10 minut odstát, dokud se nezačne tvořit kvásek (měly by se objevit bublinky). Následně smíchejte v míse mouku se solí, přidejte kvásek, zbytek vody a olej. Zpracujte těsto tak, aby bylo hladké a pružné. Pokud máte kuchyňského robota s hnětacím hákem, těsto hněťte přibližně 10 minut.
Potom už stačí jen těsto přikrýt utěrkou a nechat kynout na teplém místě asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Po vykynutí rozdělte těsto na 8-10 dílů. Každý díl rozválejte do trojúhelníku a smotejte od širší části ke špičce, aby vznikl tvar rohlíku. Konce rohlíků lehce ohněte dovnitř.
Takto nachystané rohlíky položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte je ještě 20 minut kynout. Mezitím si předehřejte troubu na 200 °C.
Rohlíky potřete rozšlehaným vejcem a můžete je posypat mákem, sezamem nebo kmínem. Pečte v předehřáté troubě 15–20 minut, dokud nejsou zlatavé a křupavé.
Po vytažení z trouby je ideálně nechte vychladnout na mřížce, aby si zachovaly svou křupavost.
K čerstvě upečeným rohlíkům si nejlépe vychutnáte delikátní pomazánku z vepřového masa s příchutí pečené cibulky od značky MASO Příbram. Ta je vyrobená z vepřového masa nejvyšší kvality, které je zpracováváno pod dohledem profesionálních řezníků a uzenářů. Díky francouzské metodě sous-vide má jemnou konzistenci a intenzivní chuť. V kombinaci s křupavým rohlíkem tak potěšíte všechny chuťové buňky.