Léto je dobou cestování. Řada z nás se však ani na dovolené a výletech nechce vzdát své oblíbené kávy. Ne všude, kam se vypravíme, se však nachází dobré kavárny. Co tedy dělat, pokud nechcete podstoupit nucený několikadenní kávový „detox“? Inspirujte se našimi tipy, jak touhu po kofeinovém moku nejlépe upokojit.
Klasika jménem moka kávovar
Moka kávovar je takovou klasikou, světlo světa spatřil už v 70. letech minulého století v Itálii, kde dodnes tvoří nedílnou součást každé domácnosti. Často funguje jako cestovní kávovar, jediné, co potřebuje je zdroj tepla. U nás tuto proslulou konvičku můžeme často vidět v kempech. Typický je pro ni nejen ikonický vzhled, ale i velmi rychlá a snadná příprava kávy. Stačí jen do její spodní části nalít studenou vodu, do sítka vložit hrubou mletou kávu a dát na oheň nebo vařič. Výsledný nápoj si oblíbí hlavně milovníci hořkých chutí a ti, kteří potřebují silnou dávku kofeinu a energie – nejen na cestách.
Šikovná alternativa – dripper
Jednoduchý alternativní způsob přípravy kávy, který se těší velké oblibě hlavně v Japonsku nebo v USA, představuje také dripper. Na cesty se skvěle hodí ten kovový, u kterého máte jistotu, že se opravdu nerozbije. Do nádoby ve tvaru trychtýře se vloží papírový filtr a středně namletá káva. Pak už stačí jen překapat horkou vodu do šálku nebo konvičky a za pár minut si můžete užívat kávu lehké, čisté a jasné chuti.
Kvalitní surovina jako základ
Ať už si svůj oblíbený nápoj připravíte v čemkoli, mějte na paměti jednu základní věc. Dokonalého výsledku dosáhnete jen s kvalitní surovinou, tedy čerstvou zrnkovou kávou. Nezapomeňte ji proto s sebou přibalit do zavazadla. A pak už můžete směle vyrazit na turistické toulky přírodou, výlet na kole, kempovat nebo se slunit k moři, aniž byste byli odkázaní na instantní náhražky nebo „směsky“ z automatu. Protože, co si budeme povídat, dovolená bez dobré kávy není pořádná dovolená.