Hamburgery lze považovat za oblíbené americké jídlo. Najdete je v jídelnách, v prodejnách rychlého občerstvení a na jídelních lístcích michelinských restaurací. Hamburger je jedním z nejoblíbenějších jídel na světě, přičemž jen ve Spojených státech se jej ročně naservíruje téměř 50 miliard. Víte, jak si ho správně připravit doma?
K jeho přípravě můžete použít hovězí, krůtí, jehněčí či dokonce krabí maso. V případě vegetariánské verze můžete zvolit zeleninu nebo luštěniny. V podstatě můžete použít cokoliv, co lze pomlít a vytvarovat do placky. K jeho přípravě můžete použít grily, pánve nebo jej můžete připravit v troubě. Mlýnky na maso se stanou vašimi pomocníky, pokud si koupíte maso vcelku.
Jak připravit správně hamburger?
- Pořiďte si kvalitní maso s 20-30% tuku. Libové maso nevytváří burgerovou chuť, na jakou jste zvyklí. Půl kila masa na osobu je více než dostačující.
- Pomocí mlýnku na maso pomelte ingredience do burgerové karbanátky. Sýr a cibule jsou příjemným ochucovadlem burgeru.
- Do mísy vložte mleté maso a smíchejte ho s vajíčkem, dokud se vajíčko zcela nevsákne do masa. To udrží tvar vašeho burgeru a zabrání tomu, aby se při přípravě rozpadl.
- Před tvarováním placek maso ochlaďte, aby tuk neroztal a maso neztvrdlo. Maso lehce přehazujte mezi rukama, dokud nezíská tvar disku.
- Vytvarujte placku o něco širší než houska. To zajistí rovnoměrný poměr burgeru a housky.
- Ochuťte burgerovou karbanátky vaším oblíbeným pepřem.
- Ve středu burgeru vytvořte palcem malý kráter. Ten zabrání tomu, aby se burger ve středu nafoukl a udrží ho v rovině.
K jeho ochucení kromě cibule a česneku můžete použít různé omáčky. Každá restaurace má svůj vlastní přísně tajný recept, ale základní ingredience dobré burgerové omáčky odrážejí příchutě jako majonézu (pro její krémovost), kečup (pro sladkost), nálev nebo šťávu (pro kyselou chuť) a koření (pro kouřivost a hloubku). Stačí když tyto ingredience dáte do jedné mísy a smícháte je. Stačí být kreativní a řídit se svými chutěmi.