Nože jsou nejvyužívanějším kuchyňským náčiním, které využíváme několikrát denně k přípravě téměř všech pokrmů. Ať už na porcování, filetování, krájení, vykosťování, vyřezávání, odřezávání a mnoho dalších činností, kvalitní nože jsou prostě nepostradatelné. Správný výběr nožů ale stále ještě většina z nás podceňuje. Především podceňuje jejich kvalitu. S nekvalitními noži se ale hůř pracuje, vše trvá déle a hrozí větší riziko pořezání. Jaké druhy nožů by ve vaší kuchyni neměly chybět?
Univerzální typy nožů
Základem v každé kuchyni by měly být univerzální nože, tedy nože vhodné pro většinu kuchyňských činností. I tyto druhy mohou mít více podob. Základní kategorií jsou kuchařské nože. Ty mají poměrně velké rozměry, ostří větší než rukojeť, jemně oblou řeznou hranu a tvar do špičky. Komu by ale tvar do špičky nevyhovoval, může se rozhodnout pro japonské nože. Rovná řezná plocha bez špičky. Japonské nože jsou těžší do ruky, ale na druhou stranu velmi přesné v řezu. Za univerzální nůž je také považován typ, kdy rukojeť a ostří mají podobnou velikost i délku. S těmito noži se dobře manipuluje i méně zkušeným kuchařům.
Nože na ostatní činnosti
Existují ještě desítky dalších druhů nožů, které jsou svým tvarem specializované na konkrétní kuchyňské činnosti. Jednat se může například o nože na steaky, na zeleninu, na sýr, špikovací nože, vykosťovací nože, filmovací nože, nože na pečivo, na šunku, dekorační nože, nože na máslo nebo dětské nože. Pro každou kuchyňskou činnost je možné najít ideální druh nože. Je zapotřebí hledat u správných prodejců s dostatečně širokou a hlavně kvalitní nabídkou. Mezi takové prodejce na našem trhu patří například obchod Luxusni-nože.cz.
Samostatně nebo v sadě?
Tuto otázku si klade velké procento domácích kuchařů. Je lepší vybrat druhy nožů samostatně nebo koupit ucelenou sadu více kusů? Každá z variant má své pro i proti. Pokud budete nakupovat nože samostatně, nemusí být jejich design společný a na některý nůž můžete zapomenout. Sady nožů naopak vypadají velmi elegantně například ve stojanu nebo v bloku. Může se stát (zejména u velkých sad), že některé nože ani nevyužijete. Výběr je vždy třeba pečlivě zvážit.