Ve vakuových dózách na potraviny se dá skladovat opravdu všechno. Díky rozmanité variabilitě tvarů i objemů těchto velice snadno stohovatelných krabiček dosáhnete obrovské úspory místa ve vaší spíži i chladničce.
V jakých velikostech lze vakuové dózy koupit?
Tento typ technologicky vyspělých obalů lze pořídit v rozmanitých tvarech a velikostech. Nejčastěji se vyrábí v praktických objemech od 0,5 l do 2,7 l a seženete je ve všech představitelných tvarech, od obdélníkových po čtvercové, ale i kulaté. Nemůžete-li se rozhodnout, které tvary a rozměry vakuových dóz jsou pro vás ty pravé nebo máte-li větší rodinu, zvolte některou z praktických a cenově výhodných sad obsahující rovnou několik dóz různých objemů. Jedině tak budete mít jistotu, že vaše vakuová dóza potřebných rozměrů bude vždy při ruce.
Důležité jsou parametry přiložené pumpičky. Někteří výrobci přikládají pouze ruční pumpičku, kterou lze vysát vzduch z nádoby sice poměrně efektivně, ve srovnání s elektrickou je ale obvykle slabá. Mnohem vyšší kvality vakua dosáhnete s elektrickou pumpičkou.
Co všechno lze ve vakuových obalech skladovat?
Vakuové dózy představují jedinečný a moderní způsob uchování potravin různého charakteru. Můžete v nich skladovat právě uvařený pokrm, stejně jako čerstvou zeleninu či ovoce. Hodí se ale i k uložení pečiva, které vydrží delší dobu křupavé nebo k uskladnění suchých pokrmů do spíže. Ideální je tento způsob například pro uložení sušených hub, u nichž předejdete jejich napadení moučnými červy. Vakuové dózy se ale skvěle hodí k prodloužení trvanlivosti syrových či marinovaných mas a ryb, ocení je také maminky, které chtějí mít vždy po ruce čerstvé potraviny pro svá batolata. Díky široké nabídce rozměrů a objemů se hodí pro rozmanitou škálu účelů. Uchovat v nich můžete dokonce i šperky či fotografické filmy, které jsou náchylné k oxidaci. Ta se totiž ve vakuu zpomaluje.
Pro uskladnění ve vakuu se hodí převážná většina potravin kromě těch se sypkou konzistencí. Například mouka či mletá káva může způsobit problém a při vysávání vzduchu a tvorbě vakua ucpat vakuový zámek, který bude následně nefunkční. Sypké potraviny je však možné skladovat v původních hermeticky uzavřených obalech, které umožní vysátí vzduchu bez poškození uzávěru.