Jistě se vám občas stalo, že jste zavítali do kavárny a při prohlížení nabídky jste některým pojmům nerozuměli. S postupem času a otevíráním nových podniků je čím dál tím častější setkávání se s novými pojmy. Přibývají další způsoby přípravy a pojmy. Jak se v nich jednoduše orientovat. S tím vám pomůže tento kávový slovníček.
Různé varianty přípravy nápoje
AeroPress
Jedná se o válec s pístem, ve kterém je vložený papírový filtr, mletá káva se zalije horkou vodou ve válci a pomocí pístu ,,protlačí,, do nádoby pod válcem.
FrenchPress
Orincipielně se jedná o podobnou techniku jako u AeroPressu jen tentokrát je nádoba uzavřena a kávová sedlina se pístem stlačí na dno a zůstává v nádobě.
V60
V60 neboli překapávaná káva, nad nádobku na kávu je umístněný kužel, ve kterém je vložený papírový filtr, káva se tak zalije vodou a nechá překapat
Batch Brew (Dripper)
Jedná se o V60, tentokrát ve strojním provedení, výhodou je příprava velkého množství kávy najednou, což jistě uvítáte třeba při přípravě kávy pro větší návštěvy.
Cold Brew
Připravuje se spíše v letních měsících, čerstvě namletá káva se zalije vodou pokojové teploty, následně se louhuje 24 hodin, výsledná káva má však velkou koncentraci, a tak se doporučuje ředit s větším obsahem vody a ledu.
Moka konvička
Oblíbený způsob přípravy espresa, za pomoci moka konvičky. Tato pomocnice pro kávomilce se skládá ze tří částí, spodní nádobka na vodu, střední část pro namletou kávu a vrchní, kde se pomocí vysokého tlaku páry přefiltruje hotová káva.
Džezva
Jedna z nejstarších metod přípravy kávy, jedná se zpravidla o měděnou nádobku s dlouhým dřevěným držadlem, připravuje se tak tradiční přípravu pravé turecké kávy, kde se musí zrnková káva namlít co nejjemnějším mlýnku na kávu. Do této kávy se často přidá i různé koření jako je kardamom, vanilka nebo třeba i pepř.
Je velmi pravděpodobné, že se zde nedostalo na všechny druhy přípravy kávy ať již z toho důvodu, že jsou méně známé, nebo nejsou zcela běžné. Doufáme, že alespoň těchto několik příkladů vás naláká objevovat nové chutě a nebudete se tak bát vyzkoušet si něco nového.