Milují jej batolata i dospělí, nechybí na žádné oslavě ani výletě, naopak v cizině se s ním téměř nesetkáte – řeč je o tradičním českém rohlíku. Patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější pečivo už desítky let a z pomyslného trůnu ho jen tak něco nesesadí. Kde vznikl a kolik se ho ročně prodá?
V regálech najdete nespočet jeho variant, od vícezrnných přes ty se semínky, pivní, až po špaldové, přes to všechno je stále nejpopulárnější klasický bílý rohlík, který byl dříve dokonce považovaný za symbol luxusu a pekl se jenom pro bohatší vrstvu. Naopak na celozrnném pečivu si pochutnávali chudší obyvatelé.
Máme poděkovat Turkům?
Podle legendy začal první rohlíky vyrábět vídeňský pekař August Zang po vítězství nad Osmanskou říší v roce 1683, kdy byl odražený útok Turků na Vídeň. Právě tehdy vznikl jejich tvar – zahnutý půlměsíc představující symbol turecké říše. Ve skutečnosti se první zmínky začaly objevovat mnohem dříve, a to už v 10. století, kdy se rohlíky údajně pekly v klášterech jako velikonoční pečivo. Věděli jste, že dnes toto kultovní pečivo najdete pouze v Čechách a na Slovensku?
Rohlík v zahraničí neposnídáte
Na první pohled obyčejný rohlík, při bližším zkoumání kus pečiva, na které si v cizině nechte zajít chuť, téměř nikde ho totiž nenajdete. Jde o specialitu, jež seženete jenom u nás nebo na Slovensku. Pro cizince ze všech koutů světa, kteří se vyjadřovali v různých anketách, je totiž rohlík suchou hmotou bez chuti a s radostí ho přenechají nám Čechům. V zahraničí je totiž poměrně neobvyklé pečivo mazat nebo dokonce obkládat, ve většině zemí se sladké i slané pečivo prodává už rovnou ochucené nebo plněné. K přípravě svačin se případně využívá obyčejný bílý nebo toustový chleba.
Z pekáren odjedou miliony rohlíků denně
I přesto, že rohlík valnou většinu světa nezaujal, u nás z něj připravujeme snídaně, jednohubky na oslavu, svačinu na výlety, dáme si ho k večeři nebo jako přílohu k polévce, případně do něj vložíme párek a vychutnáme si tzv. pikador. I to nasvědčuje tomu, že rohlík je nejprodávanějším pečivem, přesné číslo sice nevíme, ale lze tušit, že začíná nad 4 miliardami ročně. Jeho prodeje strmě rostou zejména v období Velikonoc a Vánoc, kdy se tuzemské stoly prohýbají pod množstvím jednohubek.
Náš tip:
Lahodný křupavý Císařský rohlík od tradiční rodinné pekárny KOMPEK je výsledkem poctivé pekařské práce, prvotřídních surovin a dostatečné doby kynutí, díky čemuž se stává vláčným a nadýchaným. Císařský rohlík je ideálním parťákem ke grilovanému masu či zelenině. Vychutnat si ho ale můžete jenom tak, s máslem, nebo s domácí pomazánkou či dipem.