Skok ze zimy rovnou do léta je pro náš organismus velmi náročný. Jaro téměř nebylo, stromy jakoby vykvetly a odkvetly během pár dní a teploty z těch okolo nuly prudce vyskočily na téměř tropické. K tomu nás trápí pyly a prach a sucho a náš organismus dál trpí. Vhodnými potravinami mu dokážeme pomoci, zlepšit imunitu a cítit se lépe.
Je moderní spoléhat se na detoxy, čistící kůry, nejíst tuky a cukry, zato jíst zeleninu po kilech. Trendy a módní vlny ve stravování mnohdy se zdravou stravou nemají nic společného. Je proto vhodnější vrátit se spíše ke stravě našich babiček, které věřily přírodě a mnoho potravin používaly pro jejich dobré účinky, jako třeba lněný olej. Obsahuje lignan, látku, která má příznivé účinky na různé hormony a pomáhá v boji proti bakteriím, virům a plísním, je bohatý na omega mastné kyseliny. Zlepšuje trávení, chrání organismus před rozvojem cukrovky, snižuje tlak, simuluje imunitní systém a působí antibakteriálně i antivirově.
V minulých letech upadl téměř do zapomnění a nahradily ho exotické oleje a tuky. V současné době se ale vrací na výsluní do našich kuchyní a učíme se ho znovu používat a objevovat jeho výhody. Kromě prokazatelného vlivu na naše zdraví je navíc velmi chutný, i když mnoho lidí asi nebude užívat každé ráno jen samotný olej, proto je vhodné ho zakombinovat do přípravy pokrmů. Lněný olej najde využití ve studené kuchyni, pro smažení nebo zahřívání se nehodí. Vynikající je tak do zeleninových salátů nebo na dochucení rýže. Pokud se nebojíte v kuchyni experimentovat, zkuste ochucený lněný olej s kmínem, chilli nebo česnekem.
Ochucené oleje obecně dokážou vaše jídla posunout na vyšší level. Nejen lněný, ale i například olivový olej s různými příchutěmi ozvláštní i obyčejný salát nebo maso připravené na grilování. Velký výběr ochucených olejů najdete na www.puritas.cz a to včetně těch netradičních. Nebojte se zkoušet nové věci a recepty, objevíte nové vůně i chutě a třeba i pozměníte některé dosud tradiční rodinné recepty.