Kuchyňské prkénko by ve výbavě žádné moderní kuchyně rozhodně nemělo chybět. Chrání pracovní desku před poškozením, usnadňuje krájení, nakrájené maso snadno s prkénkem přemístíme do hrnce. Poslední dobou se velmi často v našich kuchyních objevují prkénka skleněná, či plastová, díky tomu, že se mohou umývat v myčce na nádobí. Ale stejně tak existuje spousta důvodů, proč mít doma alespoň jedno prkénko dřevěné.
Máte-li rádi pořady o vaření, jistě jste si všimli, že všichni vyhlášení světoví šéfkuchaři používají prkénka dřevěná. Má to svůj důvod. Jejich nože jsou velmi ostré a kombo kvalitního nože a prkénka ze dřeva je nepřekonatelné. Krájí velmi rychle, na dřevě se čepel nože nesmeká – na rozdíl od skleněného prkénka. Od ostrých nožů na plastovém prkénku zůstávají zářezy, ve kterých se udržují bakterie, navíc je možnost, že se částečky plastu dostanou i do finálního pokrmu. Použijete-li dřevěné prkénko, nebudete mít vaše tupé nože.
Velmi elegantně vypadají i dřevěná prkénka servírovací – ideální jsou na pohoštění k pivu, či na party, kde se podávají klasické „chlapské“ speciality – například zabíjačkové pochoutky, jitrnice, klobásky, také na nich vypadají naprosto skvěle grilovaná žebírka, či dlouze pečený bůček. I ve spoustě restaurací je servírovací prkénko oblíbeným způsobem podávání pokrmu. Zejména staročeské restaurace si na tomto způsobu servírování potrpí.
Ideální bude, pokud si na krájení syrového masa vyčleníte jedno konkrétní prkénko, abyste zabránili zkřížené kontaminaci pokrmů bakteriemi. Předejdete tak nákaze salmonelou. Dřevěné prkénko nedávejte do myčky na nádobí, pečlivě jej umyjte, vydesinfikujte a nechte řádně oschnout. Jedině tak vám vydrží dlouho pěkné, nebude bobtnat, ani nepopraská.
Dřevěná prkénka a vařečky mohou být i velmi zajímavou dekorací do kuchyně, pokud ji máte zařízenou ve venkovském stylu.