Jaro je ideálním obdobím, které je vhodné na detoxikaci. Vyzkoušejte odlehčenou stravu a připravte si doma rychlé jarní pomazánky. K jejich přípravě vám stačí výkonný mixér a čerstvé kvalitní suroviny. Pomazánku si můžete dát k snídani, ale také ke svačině, nebojte se ji servírovat také hostům.
1) Tvarohová pomazánka
Potřebujete
250 g měkkého tvarohu
svazek ředkviček a jarní cibulky
2 stonky řapíkatého celeru
2 vejce natvrdo
libeček a pažitka, sůl a pepř
Postup
Veškerou zeleninu omyjte a očistěte. Poté ji nakrájejte na menší kousky, ale pokud máte silný a výkonný mixér, například vysokootáčkový mixér RM-2000, tak nemusíte ani krájet na malé kousky. Na přípravu pomazánek se skvěle hodí také mixér RM-201, který je ručním ponorným mixérem s dvěma rychlostmi. Má příkon 200W a můžete jej používat denně. K rozmixované zelenině přidejte tvaroh, čerstvou nasekanou pažitku a libeček. Dochuťte solí a pepřem. Úplně nakonec vmíchejte vejce, které si předem uvaříte natvrdo. Nemusíte se bát přidat ani jednu lučinu nebo pomazánkové máslo. Zajímavou obměnou je nastrouhat do pomazánky trochu nivy.
2) Fazolová pomazánka
Potřebujete
250 g uvařených nebo konzervovaných fazolí
hrst vlašských ořechů
5 lžic olivového oleje
2 stroužky česneku, petržel, sůl a pepř
Postup
Příprava této jarní osvěžující pomazánky není nic těžkého. Stačí, když uvařené nebo konzervované fazole dáte do mixéru. Ideální je stolní mixér, ale fazole se dobře rozmixují i za pomocí multifunkčního mixéru RM-251AW. Nezapomeňte k rozmixování přidat také olej, čerstvé bylinky, česnek a nakonec vlašské ořechy. Pomazánku dochuťte solí a pepřem. Pokud máte strach, aby fazolová pomazánka nenadýmala, vyzkoušejte přidat špetku čerstvého nebo sušeného tymiánu.
3) Rajčatová pomazánka
Potřebujete
150 g cottage
100 g sušených rajčat v oleji
1 stroužek česneku, bazalka, sůl a pepř
Postup
Tato pomazánka vás překvapí svou výraznou chutí, která se hodí například na opečenou bagetu. Rozmixujte sušená rajčata ručním mixérem, přidejte čerstvou bazalku a poté cottage. Můžete použít ponorný mixér, díky kterému bude pomazánka nadýchaná. Dejte si pozor na dochucení a se solí šetřete, sušená rajčata jsou většinou slanější sama o sobě.