Jeden z nejdůležitějších, ba přímo klíčových vitamínů pro lidské tělo je vitamín C. Nejen, že je posiluje naši imunitu, ale také je nezbytný pro správnou funkci našeho nervového systému i správné vstřebávání železa. A co ocení zejména dámy, podporuje přirozenou tvorbu kolagenu a zpomaluje stárnutí.
Tento vitamín si naše tělo neumí samo vyrobit, je třeba jej do těla dodat pomocí pestré stravy. Navíc naše ne vždy zdravé návyky jako kouření hladinu céčka v těle snižují. V případě potřeby doplnění tohoto vitamínu většina z nás sáhne automaticky po citrusech. Ale nachází se například i v paprice, brokolici či květáku. Protože doporučenou denní dávkou pro dospělého je cca 80 – 100mg, je často nutné jej doplnit i prostřednictvím doplňků stravy. Zvláště v období zvýšeného stresu, při fyzické námaze či v průběhu nemoci, je vhodné příjem céčka navýšit až na 500mg, u dětí 250mg. Vitamín C je rozpustný ve vodě, takže se s ním nelze předávkovat. Tělo si vezme pouze takové množství, které potřebuje a zbytek přirozeně vyloučí.
Jedním z hlavních ukazatelů, jak vybrat doplňky stravy, by pro nás měl být zdroj vitamínu C. Jako nejvhodnější se nabízí přírodní zdroj céčka. A to už jen z důvodu lepší vstřebatelnosti a využitelnosti naším organismem. Oproti synteticky vytvořenému vitamínu neobsahuje další přídavné látky a je tak šetrnější, lépe se vstřebává i využívá. Jedním z nejlepších přírodních zdrojů je acerola, neboli brazilská třešeň. Tato tropická rostlina má vysoký obsah živin a obsahuje až 30x více vitamínu C než citróny.
Pokud nám není dobře, máme pocit, že na nás něco leze, tak zvýšenou dávkou vitamínu C nic nezkazíme. Ať už zvolíme čaj či vodu s citrónem, čerstvé ovoce a zeleninu nebo tabletku z přírodního zdroje, naše tělo nám pouze poděkuje. Proto ho musíme doplňovat z potravy a potravinových doplňkům, aby naše tělo mohlo správně fungovat