Rýže je jednou ze základních potravin na světě. Je velmi oblíbená a chutná. Často využívána jako příloha pokrmů. Obsahuje prospěšné vitamíny, některé minerály a vlákninu. Dobrá stravitelnost a žádné tuky z ní tvoří součást různých dietních pokrmů.
Aby to nebylo tak jednoduché, existuje v nejrůznějších podobách a každá z nich má trochu jiné vlastnosti, jiný poměr prospěšných látek a také se podle svých vlastností hodí pro určité pokrmy. Lišit se pak může i způsobem úpravy před tím, než se dostane k nám domů. Taková úprava pak ovlivňuje i obsah tělu prospěšných látek.
Rozepisovat se tu o všech druzích nebudu, je jich na několik tisíc, představím jen několik málo oblíbených variant. Můžete je nakoupit přímo u nás na e-shopu Puritas.
„Zrcadlo, zrcadlo, kdo je ze všech nejkrásnější? “ Tak tohle zrcadlo by se dnes nejspíš u žádné ženy příliš nechytlo. Naopak by ženy ocenily zrcadlo, které by jim řeklo, co dnes uvařit k večeři. „Zrcadlo, zrcadlo, co nejlepšího dnes uvařit pro rodinu? “ Tak takové zrcadlo by šlo nejspíš na dračku a jeho výroba by se rozjela ve velkém. Každá hospodyňka totiž ví, jak těžké je neustále vymýšlet večeři. Pokud však takové zrcadlo nemůžete nikde sehnat, nezoufejte! Můžeme vás ujistit, že jestli budete mít ve spíži rýži, máte z poloviny vyhráno. Pokrm z rýže je vždy chutný a lehký. A existuje nespočet způsobů, jak rýži připravit. U nás seženete hned několik druhů rýže + další suroviny k přípravě pokrmů z ní a to se = vždy chutná a zajímavá večeře. Budeme rádi, když vám jako zrcadlo dobrých nápadů poslouží náš e-shop PURITAS s dotekem přírody!
Rýže parboiled je oloupaná dlouhozrnná rýže zpracovaná speciální technologií, během které se do jádra vstřebají živiny obsažené ve slupce, které je následně odstraněna. Neuvařená zrnka rýže parboiled jsou světle až tmavě žluté.
Nejde ani tak o samostatný druh, jako o způsob úpravy, při kterém jsou určitým způsobem pod tlakem živiny z vnějších vrstev uloženy do středu rýžového zrnka. Rýže si tak zachová většinu živin, je tvrdší a při vření se nelepí.
„Teď královnou jsem já! “, říkáte si možná, když dětem a manželovi připravíte pokrm z rýže, po kterém se jen olizují. A královnou rýže je odrůda Basmati, to bezpochyby. Pokud jste s ní v kuchyni dosud nepracovali, je načase začít. Mezi přednosti nejušlechtilejší rýže Basmati patří její nutriční profil. Obsahuje důležité proteiny, sacharidy a vitamíny skupiny B, jako ostatní druhy rýže je vhodná pro celiaky a pomáhá při detoxikaci organismu. Že královsky se vám povede každý pokrm z této rýže, to si můžete být jistí. Bez ohledu na modrou královskou krev se může mít královsky celá vaše rodina. A pamatujte, když máte ve spíži rýži, je nápad co uvařit už jen otázkou několika málo chvilek. Pokrm z chutné rýže se vám nikdy nezají, a proto můžete rýži do jídelníčku zařadit i vícekrát do týdne.
Basmati znamená v hindštině „královna vůní“. Toto jméno získala pro své jedinečné aroma a chuť připomínající oříšek. Dlouhá, štíhlá, kvalitní zrnka se po uvaření nelepí, je vynikající při přípravě exotických pokrmů, stejně jako příloha nebo hlavní jídlo.
Jasmínová rýže je mezi rýžemi osobností. Má velmi specifickou jemnou chuť, díky které obohatí každý pokrm. Nepozná-li strávník jasmínovou rýži od rýže běžné, tak buď příliš hltal (a pro příště doporučujeme ho tak nevyhladovět), anebo vám nad hrncem s omáčkou ujela ruka s pálivým kořením (a pro příště doporučujeme se více krotit). Jasmínovou rýži lze využít pro přípravu řady pokrmů – slaných i sladkých. A mezi rýžemi je bezesporu královnou…i když to se říká i o rýži basmati…však ony se holky hádat nebudou! Jasmínová rýže ve spíži je předzvěstí toho, že vaše rodina o hladu nezůstane. Rýže zasytí a přitom patří mezi dietní pokrmy. Jasmínová rýže bezesporu patří mezi nejlepší produkty v e-shopu Puritas. Věrní jí ale být nemusíte. V naší nabídce máme více druhů rýže, o které svou spíž a vaše žaludky nemůžete připravit.
Jasmínová rýže představuje nejoblíbenější surovinu používanou v thajské kuchyni. Svým vzhledem a chutí je velmi podobná rýži Basmati. Její zrníčka jsou dlouhá, lehce průsvitná s příjemnou ořechovou vůní a lepivou konzistencí. Při vaření voní rýže po jasmínových květech a je velmi zdraví prospěšná. Jasmínová rýže má dokonce schopnost regulovat množství cholesterolu v krvi.
Jasmínová rýže se nejvíce pěstuje na severu Thajska. Právě díky výjimečným vlastnostem půdy v této oblasti a subtropickému klimatu, dostává jasmínová rýže své charakteristické aroma. Oblibu si našla po celé Asii, Americe i Evropě. Nejvíce se však používá v čínské a thajské kuchyni, kde se rýže jí hůlkami a je tedy potřeba, aby držela pohromadě.
Díky své lepivé konzistenci je jasmínová rýže ideální pro přípravu nejrůznějších pilafů, nákypů, salátů a sladkých dezertů. Můžete ji samozřejmě připravit i jako přílohu, jen musíte mít na paměti, že se jasmínová rýže nikdy nebude sypat. Její chuť je velmi charakteristická, ale jemná, takže nepřebíjí chuť ostatních ingrediencí.
Hodně lidí ví, že rýže je vhodná výchozí surovina při dietách, protože je netučná. To však není její jediná výhoda. Rýže obsahuje velmi cenný sodík a vitamín B1, který nám pomáhá lépe trávit. U jasmínové rýže navíc vědci potvrdili její příznivý vliv na snižování cholesterolu v krvi. I proto by se rýže měla v našem jídelníčku objevovat co nejčastěji.
Rýže červená dlouhozrnná natural
Tento neobvyklý druh rýže pochází z Thajska a jedná se o speciálně kultivovaný hybrid rýže divoké a dlouhozrnné. V Evropě se červená rýže také pěstuje ve francouzském regionu Camargue. Tato rýže má ale kratší zrna, tmavě červenou barvu a po uvaření je lepkavá.
Červená rýže je specifická svou nazrzlou až hnědou barvou a příjemnou chutí po oříškách. Jedná se o klasickou neloupanou rýži, která si díky slupce zachovává plnou rýžovou chuť a po uvaření zůstává křupavá. Díky slupce lze konzumaci hnědé rýže přirovnat ke konzumaci špaldové pšenice, bulguru či krupek. Zachovává si svou pevnost i tehdy, když se přepeče nebo mírně rozvaří.
Červená rýže obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek a stopových prvků jako jsou vitamíny skupiny B (B1, B2, B6), dále vitamín E a velmi cenné minerální látky, které uvítají především vegetariáni: vápník, hořčík a fosfor. Červená rýže nabízí také vyšší obsah tuku (nenasycených mastných kyselin). Důležitý je v ní také obsah draslíku, který pomáhá
regulovat metabolismus tekutin v těle – působí proti zadržování vody v těle. Dále jsou v červené rýži přítomny antokyany, což je skupina antioxidantů prokazatelně působící jako prevence proti rakovině. Slupka obsahuje veškeré tyto vitamíny a minerály, a proto je hnědá rýže natural výživově hodnotnější než rýže bílá. Červená rýže má široké uplatnění v přípravě pokrmů. Hodí se k přípravě sladkých i slaných nákypů, jako příloha nebo jako zavářka do polévek.
Autor: e-shop Puritas©