Není žádným tajemstvím, že víno má léčivé účinky. Mnoho lékařů doporučuje pít sklenku vína každý den. Dokonce existuje i léčba, enoterapie, která je na pití vína založená.
Léčba vínem v historii
Používat víno jako lék není žádná novinka. O jeho blahodárných účincích na lidské zdraví byli přesvědčení už starověcí Egypťané, kteří víno pili při střevních onemocněních a na posílení imunity. Dokazují to nalezené staré recepty. I další starověké národy znaly léčivou sílu vína, dokonce o Sýrii je známo, že se v ní pilo více vína než vody. Nejvýznamnějším mezníkem v historii léčby vínem je však založení první lékařské školy na řeckém ostrově Kos. Působil zde Hippokrates, který se zasadil nejen o zprovoznění této instituce, ale také, protože to byl věhlasný lékař, o nejrůznější druhy léčebných kúr. Víno se doporučovalo na desinfekci ran, snížení horečky, při nachlazení i jako analgetika. Pro zvýraznění účinků se do vína také přidávaly byliny, koření či jiné léčebné příměsi.
Co víno obsahuje?
Kromě alkoholu, který vzniká kvašením, obsahuje víno mnoho vitamínů, minerálů a jiných zdraví prospěšných látek, z nichž významnou skupinou jsou fenoly. Jedná se o rozsáhlou skupinu sloučenin, které z větší části tvoří látky Quercetin, Katechin a Resveratrol. Nejvíce fenolických látek se nachází právě v červeném víně, menší množství potom ve víně bílém. Zajímavostí je, že některé z těchto látek jsou obsažené i v jiných potravinách, avšak nejsou rozpustné ve vodě a tělo si je musí složitou cestou získávat. Navíc mohou být zničené nevhodným skladováním nebo tepelnou úpravou pokrmů. Naproti tomu ve víně jsou chráněné a „zakonzervované“ alkoholem.
Čím je víno prospěšné?
Velký účinek má víno zejména na kardiovaskulární systém. Zvyšuje krevní tlak a je velkou prevencí proti kornatění tepen, krevním sraženinám a následnému vzniku trombózy. Také ve velké míře dokáže odbourávat cholesterol. Antioxidanty obsažené ve víně jsou výrazným pomocníkem v boji proti volným radikálům. Ty v organismu vznikají vlivem stresu, kouření či znečištěného prostředí a jsou jednou z příčin tvorby rakoviny. Víno také vlivem fenolických kyselin podporuje centrální nervový systém a tvorbu kolagenu, jehož úbytek je hlavní příčinou povadlé kůže či vrásek.
Víno je tedy opravdu velmi všestranný a léčivý nápoj. Pamatujte však, že všechny jeho klady si můžete užívat pod jednou podmínkou – ať už si dopřáváte bílé, červené nebo růžové víno, pijte jej v malém množství.