Když se někdo zeptá, jakou barvu má sůl, asi automaticky odpovíte, že bílou a nad jinou ani nebudete přemýšlet. Třeba růžová barva soli nám bude připadat poněkud zvláštní, ale právě tato barva je typická pro sůl z Himalájí s vysokým obsahem železa. Kromě barvy je jedinečná i obsahem minerálů a stopových prvků, které prospívají našemu zdraví.
Standardní stolní sůl, kterou máme většinou doma i téměř v každé jídelně a restauraci totiž zase tak moc přírodní solí není. Zpravidla je to chlorid sodný, doplněný o pohlcovače vlhkosti nebo protispékavé látky. Pro své zdraví tak uděláme mnohem víc, když tuto bílou sůl vyměníme za růžovou. Himálajská sůl vznikala po miliony let krystalizací a odpařováním mořské vody v Himalájích. Poté ji pokryla vrstva lávy a tak byla zachována její čistota. Z pod vrstvy lávy se v solných dolech těží ručně a odtud se vyváží do celého světa. Příměsi železa, které soli dodávají její specifickou růžovou barvu, mají svůj původ také v lávě.
Za obsah všech látek a prvků, které v soli jsou a našemu zdraví prospívají, tak může její původ. Růžová himalájská sůl obsahuje až 84 různých prvků jako je hořčík, vápník, chlor, fosfor či železo. Žádné umělé a chemické látky neobsahuje, zato má velké množství stopových prvků jako selenu, jódu nebo mědi. Že himalájská sůl našemu zdraví opravdu prospívá dokázala i studie v roce 2001. Růžovou sůl si dobrovolníci přidávali do pitné vody, kterou popíjeli, a vědci byly zaznamenány pozitivní změny v jejich organismu. U zkoumaných dobrovolníků došlo ke zlepšení dýchání, soustředění i koncentrace a naopak celkovému poklesu stresu. Růžová sůl také vyrovnává hladinu cukru v krvi a pH v buňkách našeho těla, zmírňuje příznaky stárnutí, pomáhá zlepšovat krevní oběh i usnadňuje dýchání. Používá se jako běžná kuchyňská sůl, při vaření a pečení i jen tak na čerstvý chléb s máslem. Njlpší je nasypat ji do mlýnku a namlít těsně před použitím čerstvou. Vynikající je také v kombinaci s aromatickou zeleninou, zkuste třeba ochucenou česnekovou himalájskou sůl, která se skvěle hodí ke grilování a do salátů. Může se tak velmi snadno stát, že klasickou bílou sůl tahle růžová ve vaší kuchyni i na vašem stole plně nahradí.