Čaj je jedním z nejvíce rozšířených nápojů, který s námi je již po staletí. Existuje velké množství druhů a každý trochu jinak chutná. Věděli jste ale, že čaj můžete využít i jinak, než právě k pití? To a více zajímavostí o tomto oblíbeném nápoji se dozvíte v dnešním článku.
Čaj je plný kofeinu
I když je za hlavní zdroj kofeinu považována káva, o dost větší podíl obsahuje právě čaj. V případě kávy nás kofein rychle nabudí, ranní hrnek čaje ale kofein uvolňuje postupně. Díky tomu získáme postupně více energie a nebudeme si připadat malátní.
Každý den miliardy šálků
To, že je čaj oblíbený, ví jistě každý. Věděli jste ale, že se denně vypije tři až čtyři miliardy šálků tohoto nápoje? Mezi nejoblíbenější druhy patří zelený a černý čaj, který si s oblibou dopřávají lidé po celé planetě.
Pytlíčky až ve 20. století
Výroba čajových sáčků začala až v roce 1903, do té doby byl znám pouze sypaný čaj. Ten patří i ke zdravější alternativě, neboť nynější varianty čajových sáčků mohou uvolňovat mikroplasty. To se lidem ve dvacátém století jistě nestávalo, protože sáčky byly ušité z pravého hedvábí.
Francouzská škola
Anglická čajová pauza neboli čaj o páté je znám po celém světě, nicméně ne všichni ale ví, že tento zvyk převzali Angličané od Francouzů. S čajem o páté se úzce pojí i mléko, které se lilo do porcelánových šálků zejména kvůli ochlazení horkých nádob. Tento zvyk nicméně i v dnešní moderní době nadále přetrvává a my si můžeme vychutnat lahodný nápoj.
Čaj jako hnojivo
Čaj je úžasný nápoj, nicméně věděli jste, že je možné jej využít i jinak než k pití? Čaj můžete využít jako hnojivo do vašich záhonů. Stačí přidat sypaný čaj ke květinám a nechat je vyživit o cenné látky, které jsou v čaji obsažené. Jako nejvhodnější se zdá zelený čaj, neváhejte ale využít i jiné druhy a porovnat výsledek.
Čaj je skvělým a všestranným nápojem. Pokud nevíte, na jakou značku čaje vsadit, pak vyzkoušejte čaje twinings či čaje harney and sons, které vás jistě nezradí.